Activiteiten

Voorwoord van de voorzitter

Het lijkt er op dat de laatste tijd er meer en meer aandacht is voor herdenken. Veelal gaat dat gepaard met een of andere happening, zoals bijvoorbeeld een stille tocht.

Zo ook neemt de aandacht toe voor de herdenkingen van het einde van de Tweede Wereldoorlog. Na een moment van bezinning, bijvoorbeeld op 4 mei, krijgt dat een vervolg in de vorm van vieren. In Helmond herdenken en vieren we de bevrijding die in september 1944 plaatsvond.

Op 22 september in Mierlo Hout en Stiphout, op 24 september in Brouwhuis en op 25 september in Helmond (centrum).

Herdenken en vieren verschillen in de aard der zaak uiteraard van elkaar. Het vieren van onze (indertijd) zwaar bevochten vrijheid krijgt in Helmond nog te weinig aandacht.

Onze bevrijders van toen en met name de oorlogsslachtoffers zouden, naar aangenomen mag worden, niet gewild hebben dat bij de herdenking van de bevrijding van Helmond het herdenken van de oorlog ‘40-‘45 en de oorlogen daarna, de boventoon zouden hebben in plaats van het vieren van de zo sterk en soms bloedig verworven vrijheid.

Vrijheid is echter, al lijkt en voelt dat soms zo, niet vanzelfsprekend. We zien dat dagelijks in het nieuws voorbij komen.

De Helmonders die onvrijheid in de jaren ’40-’45 ‘aan den lijve’ ervaren hebben vallen langzaam uit onze gemeenschap weg. Het doorgeven van de zo belangrijke boodschap van het ‘leven in vrijheid’ dient keer op keer en elk jaar opnieuw uitgedragen worden. De jongere generatie is nu aan zet!

Het vieren van 75 jaar bevrijding van Helmond in 2019 is een unieke gelegenheid om dit heuglijke feit onder de aandacht van alle Helmonders te brengen.

Samengevat; het bewustmaken en bewust zijn, ieder jaar opnieuw, dat het leven in vrijheid die, ook al is die zo lang geleden met veel leed verkregen, niet vanzelfsprekend is. Educatie en voorlichting zijn daarbij sleutelwoorden. Een belangrijk feit is het vieren van de vrijheid die we in dit land en in onze gemeente hebben.

De doelgroep zijn de inwoners/bevolking van Helmond, doch specifiek gericht op de (schoolgaande) jeugd en de veteranen. Het motto is dan ook; ‘Vrijheid vier je samen’.

Henk Schimmel

Stichting Helmond 25 september 1944

voorzitter